Nya vattentornet

Ystads gamla vattentorn som byggdes 1915 hade tjänat ut i mitten av 60-talet och nya torn reste sig mot skyn 1965. Året därpå stod de båda sammanbyggda tornen driftfärdiga. Frosten hade dock satt sina spår i gjutningsarbetet och tornen läckte vatten som ett såll.

Nu stod två fula betongklumpar på Ystads högsta och mest synliga plats där de till trots gjorde sitt bästa för att hälsa besökare till Ystad välkomna med sin uppseendeväckande uppsyn.

Det fanns en servering längst upp som till en början var ganska välbesökt och det sades om man stod där uppe kunde man se när tågen gick från Malmö. Det kunde man också för serveringsinnehavaren Tage Andersson hade satt upp en tågtidtabell på väggen. Under åren har gjorts en del försök att återuppliva serveringen men ingen har tyvärr lyckats, i.a. f. inte med någon långvarig verksamhet.

Att snygga till tornen med färg var en omöjlighet då denna inte skulle fastna på den vattendränkta betongen. Något sätt att täta tornen verkade vara en omöjlig nöt att knäcka för de styrande i kommunen. Det funderades på om man skulle täta invändigt eller utvändigt. Skulle det ske invändigt måste det vara något som inte är giftigt, inte heller ger smak/lukt och som dessutom är miljövänligt. Inte minst måste det också hålla i många år. Trots sin fula paketering var Ystad känt för att ha bland det bästa dricksvattnet i Sverige. Vattnet kommer från en "outsinlig" källa i Nedraby. Vattnet var så attraktivt att det en tid på 90-talet såldes i butik för 5 kr/liter.

Här till höger kan man se hur tornen såg ut i nästan 40 år på en bild tagen av Eber Ohlsson stiftare av Skånska Vattentornssällskapet.

Läs gärna om Ebers stora intresse för vattentorn här:  www.eber.se

LÖSNINGEN
Äntligen hade utvecklingen gått framåt och man kunde med ny teknik och på ett miljösäkert sätt täta tornen på insidan. Så snart tornen torkat upp ordentligt målades de vita med blå vertikala ränder som blev mycket snyggt och stilrent. Inte bara tornen utan hela Ystad fick en rejäl ansiktslyftning. Men nu var det ju bara under dygnets ljusa timmar man kunde njuta av den ståtliga uppsikten. Så tornen fick fasadbelysning som kan skifta färg på ljuset efter diverse evenemang och högtider.

Nedan kan man se tornen i en av sina vackra kreationer, här med två olika färger. En enormt stor skillnad mot bilden ovans grå trista betongsvampar, som faktiskt ser ännu värre ut än man minns.

De belysta tornen är något som Ystadborna onekligen är mycket stolta över, det märks extra väl när någon lampa är trasig eller som någon gång, ett helt torn slocknat. Då blir de jourhavande i kommunen nedringda av de patriotiska Ystadborna och det sätts in åtgärder direkt för att tornen inte ska bli en slocknad stjärna på Ystadhimlen igen.

RENOVERING 2019
Fasaden på tornen behövde renoveras. Smuts och färg tvättades bort, därefter avlägsnades betong som satt löst och denna ersattes med ny. Tornen försedes med ett nytt underliggande skikt innan de målades. När renoveringen var klar fick tornen, som är ett landmärke för Ystad, den ursprungliga färgsättningen i vitt och blått. Lamporna till beslysningen byttes mot mot betydligt strömsnålare LED-lampor. De är också driftsäkrare och har länge brinntid. Belysningen har dock blivit något svagare med den nya belysningen, det är en kompromiss man får ta för miljön.
EPILOG
Det gamla vattentornet fick tjänstgöra i 50 år. Den tidsepoken slogs 2015 av de dubbla svamparna som var grå och fula i många år. från den dagen de blev målade på 90-talet och de blev försedde med belysning, blev de likt den fula ankungen förvandlade och blev så vackra och ståtliga att de också bildat Ystads kommuns logotyp.

Taggar

Nya vattentornet
Ales Stenar
Ystad Arena
Motionspår
Nybrostrandsbadet
Småbåtshamnar
Strandliv
Ungdomenshus
Vattentornen utgör kommunens logga


Tornen var fula under många år